Over Fidelio

Harmoniegezelschap ‘Fidelio’
Welkom op de site van harmoniegezelschap Fidelio te Woudenberg. In 1895 werd harmoniegezelschap Fidelio opgericht en nu, 125 jaar later, gaat het nog steeds om hetzelfde; gezellig samen muziek maken. In de loop van de jaren is de vereniging flink gegroeid en op dit moment telt Fidelio ongeveer 110 leden en 350 donateurs. Fidelio heeft verschillende orkesten/groepen in de opleiding, zoals een beginnersorkest, een opleidingsorkest, een leerlingenorkest en een jeugdslagwerkgroep. Daarnaast heeft Fidelio een 15 man sterke slagwerkgroep en een harmonieorkest bestaande uit circa 45 leden. Het harmonieorkest speelt 
in de tweede divisie, landelijk gezien het op één na hoogste niveau.

Orkesten
Een van de kenmerken van Fidelio is, dat de leden het maken van muziek als hobby zien. Het is daarom van het allergrootste belang dat de onderlinge contacten zich kenmerken door begrippen als gezelligheid en vriendschap. Dit neemt niet weg dat wij met elkaar willen presteren.Spelen bij Fidelio, betekent spelen in een orkest. Het individuele niveau bepaalt in welk orkest je speelt. De praktijk leert, dat een leerling het beste tot zijn recht komt wanneer hij samenspeelt met mensen van een vergelijkbaar niveau.
Harmonieorkesten en Drumbands zijn bij het grote publiek ook bekend door hun straatoptredens. De combinatie van marcheren en musiceren vormt om die reden ook een onderdeel van de opleiding.
Alle orkesten van Fidelio geven door het jaar heen verschillende concerten. De leerlingen geven twee maal per jaar een leerlingenconcert. Verder doen de meeste leerlingen mee aan een voorspeelavond. Hier laten de leerlingen in ensembles horen wat ze het afgelopen jaar geleerd hebben.

De Slagwerkgroep
De slagwerkgroep van Fidelio oefent apart, maar is gewoon een onderdeel van het harmoniegezelschap. Eerst begin je in de jeugd-slagwerkgroep en daarna ben je klaar voor het grote werk; de slagwerkgroep. Ook als slagwerker moet je diploma’s halen, zoals eerder is beschreven. Wanneer je opgeleid wordt tot drummer/allround slagwerker of melodisch slagwerker speel je niet in één van de slagwerkgroepen, maar in de orkesten.
 

Concerten
De harmonie en slagwerkgroep geven jaarlijks een voorjaarsconcert. Verder wordt er nog een najaarsconcert gegeven en verlenen harmonie en slagwerkgroep hun medewerking aan de sinterklaasintocht, Avondvierdaagse, Haantjesdag in Woudenberg. Ook buiten Woudenberg zijn zij actief.